مصاحبه دکتر کامران داوری رییس پژوهشکده آب و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد با ایرنا

استاد دانشگاه فردوسی مشهد: منابع آبی خراسان رضوی یکپارچه نگریسته شود

دکتر کامران داوری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آبخوانها و شاهرگ حیاتی تامین آب مشهد در منطقه غرب این شهر قرار دارد و توسعه واحدهای صنعتی و زیرساختهای مرتبط با آن به گونه‌ای است که تاثیر آن بر این آبخوانها مشهود است.

وی ادامه داد: اکنون مساله این است که امکان جا به جایی این شرکت ها به خاطر حقوقی که در مدت استقرار در این مناطق به دست آورده اند به راحتی ممکن نیست به همین دلیل به نظر می‌رسد قواعد و قوانینی برای تولید پساب و بازچرخانی آب باید در نظر گرفت تا این مساله به خوبی مدیریت شود ولی نکته مهم این است که همت لازم برای ایجاد زیر ساخت لازم در این موضوع فراهم نشده است.

عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد گفت: به عنوان نمونه شهرک چرمشهر سالهاست که مشغول به فعالیت است و آلودگی زیست محیطی آن به خصوص در حوزه آب مشخص است ولی متاسفانه هنوز این موضوع به سرانجام درستی نرسیده است.

داوری افزود: به نظر می‌رسد، دستگاه قضایی باید جدی تر در این موضوع ورود کند زیرا این مسائل جزیی از حقوق عامه شمرده می‌شود و نباید حقی از نسل‌های آینده پایمال شود.

وی ادامه داد: نکته دیگر ایجاد حساسیت در فرهنگ عمومی است تا در صورتی که تولید کننده‌ای قوانین زیست محیطی را رعایت نکرد مردم از محصولات تولیدی آنها استفاده نکنند و موظف به انجام وظیفه قانونی خود شوند.

عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به این که مشکل آب در استان خراسان رضوی مساله‌ای اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی است گفت: ایجاد سد و انتقال آن توسط خطوط لوله به سایر مناطق و استفاده از منابع زیر زمینی تنها مشکل اصلی در مدیریت منابع آبی نیست بلکه این موضوع در یک مجموعه واحد باید بررسی شود.

داوری افزود: بر اساس این رویکرد و در سال ۱۳۹۰ سلسله نشست‌هایی با عنوان “شبِ آب ” برگزار می‌شد تا بتوانیم نظرها را به این موضوع جلب کنیم. سپس در سال ۱۳۹۲ از استاندار وقت مجوزی گرفته شد تا این حرکت سازمان یافته و رسمی‌تر شود و این نشست‌ با موضوع سند مدیریت تأمین و توزیع آب مشهد سرانجام در سال ۱۳۹۳ و در قالب کتابچه تدبیر آب مشهد توسط دانشگاه فردوسی مشهد منتشر شد.

وی ادامه داد: برهمین اساس و بنا به درخواست شورای عالی آب، بررسی حوضه کشف‌رود مورد تصویب قرار گرفت که تا سال ۱۳۹۶ در این زمینه فعالیت شد ولی ارگانهای دولتی در این مدت به خوبی همکاری نکردند.

عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد گفت: دانشگاه فردوسی مشهد به دنبال این بود تا تجربه به دست آمده از گذشته‌ها از بین نرود به همین دلیل در زمان حضور رزم حسینی استاندار سابق، این شورا تبدیل به همیاران آب شد تا امکان پیگیری مسائل با حضور مسوولان در این شورا  به صورت بهتری مدیریت شود  به عبارتی گفت وگوهای شکل گرفته در ابتدای این مسیر به گفتمان تبدیل شد و در حال حاضر به دنبال این هستیم تا برنامه راهبردی آن به طور کامل پیاده سازی شود.

داوری افزود: رویکرد راهبردی در این مساله این است که فعالیت‌های انجام شده در نهایت به سمتی رود تا بیلان آب‌های زیرزمینی استان شورتر نشود و مثبت گردد و با این چهارچوب فعالیت انجام شده در طول هر سال مورد برسی قرار گیرد تا ایرادهای موجود بر طرف شود و نکته مهم این است که فعالیت ها به صورت واقعی پیشنهاد و ارزیابی شود.

رییس دبیرخانه دائمی شورای همیاران آب استان خراسان رضوی افزود: سومین جشنواره ملی فناوریهای نوین آب، هشتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران، نوزدهمین کنفرانس هیدرولیک ایران و نخستین همایش کم‌آبیاری و استفاده از آب‌های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک اواخر بهمن ماه امسال در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می‌شود.

داوری ادامه داد: این نشست ها برای حل و فصل مسائل این حوزه به صورت علمی برگزار می‌شود و این رویکرد از چند سال گذشته آغاز شد تا  در کنار این همایش‌ها، نشست‌های تخصصی با حضور فناوران، مسوولان و دست اندرکاران این حوزه برگزار شود.

منبع: خبرگزاری ایرنا